DBI live i TV4 och Aftenposten
Solfångare på taket kan vara en brandrisk, speciellt om de installeras felaktigt. Och eftersom antalet solcellsanläggningar i Sverige väntas växa med 100 000 i år kommer även antalet bränder att öka. DBI har räknat ut att för varje gigawatt installerad solcellskapacitet kommer det att inträffa mellan 4,3 och 6,6 bränder per år. Omräknat till svenska förhållanden motsvarar det 8-12 bränder i solcellsanläggningar varje år.
Det är huvudpunkterna i en artikel i Aftonbladet och i en direktsändning i TV4, där DBI nyligen deltog.
DBI:s varumärkesutredare och affärsutvecklingsansvarig Johan Rungberg har själv undersökt två solcellsbränder.
"I ett fall var det totalförlust och huset kommer att behöva rivas. Halva huset brann ner och resten var vatten- och fuktskada. I det andra fallet var det mer lokal skada, säger Johan Rungberg till Aftonbladet.
Hans kollega brandutredare Rickard Vågerud förklarar i TV4:s livesändning från ett soldäckt tak i Grøndal, Stockholm, att du inte ska vara rädd för att ditt solsystem ska brinna, så länge du är säker på att det är rätt installerat.
"Den vanligaste orsaken till brand i solceller är fel i installationen. Anslutningar mellan ledningar är svaga punkter, och skador på kabeln kan bilda ljusbågar, som blir väldigt varma och kan starta en brand, säger Rickard Vågerud till TV4.
Han tillägger att en brand mellan undersidan av solcellerna och toppen av taket kan vara svår att släcka och att brandkåren också måste vara försiktig så att de inte blir chockade av vattenstrålen, eftersom systemet kan vara strömförande.
Se inslaget från TV4 här
Läs artikeln i Aftonbladet här.
Läs artikeln Vilda solcellsrekord sätter fokus på brandrisk (på danska)
DBI:s avdelning för brandutredningar finns tillgänglig på telefon dygnet runt via vårt Servicecenter:
Telefon: +45 20 10 90 30
E-post: sc@brandogsikring.dk
I akuta fall kör även våra brandutredare ut både kvällar och helger.